Непознатият Бранислав Нушич

6.12.2010 г.

За първи път на български език излезе от печат произведение от известния сръбски писател Бранислав Нушич  – „Реторика”. Най-голямата книжарница „Пингвините“ в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски” беше домакин на премиерата на книгата и на многобройни гости – хора с различни професии, обединени от интереса си към словото и публичната реч. Сред тях бяха настоящи и бивши народни представители и министри, конституционни съдии, съдии, адвокати, филолози, преводачи, студенти.

Не би могло да се изброят имената на всички гости, но можем да откроим присъствието на сръбския посланик Александър Църквеняков, Неврокопския митрополит Натанаил, председателя на 38-то Народно събрание Йордан Соколов, председателя на Софийския районен съд Красимир Влахов, бившия председател на ВКС Иван Григоров, бившия военен министър Николай Свинаров, зам.-председателя на ПГ на ДПС Лютви Местан и много други. Книгата представиха Даниела Доковска, председател на Висшия адвокатски съвет, и проф. Донка Александрова, преподавател по реторика в СУ „Св. Климент Охридски“.

Г-жа Доковска запозна аудиторията с предисторията на книгата и с интересни факти от живота на сръбския класик. Тя обърна специално внимание на неговия ораторски талант. Нушич често говорел на митинги, събрания, официални банкети, погребения и другарски срещи. Бил убедителен и възхищавал слушателите с ясната си мисъл и с чистата си реч. Г-жа Доковска завърши, като изтъкна голямата научна, методологическа и практическа стойност, която книгата „Реторика“ има за всеки, който се докосва до публичното слово.

Проф. Донка Александрова не успя да сдържи вълнението си, като истински оратор стана на крака и въодушеви публиката. Тя акцентира върху това, че Нушич е писал в много литературни жанрове, автор е на стихове и комедии, очерци и фейлетони, либрета и трагедии, драми, детски романи, етнографски книги, дори и на съчинение, посветено на теорията за красноречието. Но дори в аргументираното и систематизирано изложение на книгата „Реторика“ можем да открием всеизвестното му чувство за хумор. Проф. Александрова оцени превода на Маргарита Дикова като много добър – важно достойнство за българския читател. Тя завърши с това, че  книгата е за тези, за които словото е Светая Светих, и припомни библейските думи, че Бог е Слово.     

Актьорът Тодор Кайков интерпретира пред публиката една от най-известните речи в историята, разгледана и в книгата – първата реч на Цицерон срещу Катилина, започваща с  известната фраза „Докога о, Катилина, ще злоупотребяваш с нашето търпение?“. Този образец на ораторското майсторство беше достоен финал на премиерата.

Трима студенти получиха книгата „Реторика“ като награда за това, че са отличени в конкурса по обща теория на правото за най-добър студентски реферат. Лично управителят на „Сиби“ Васил Ташев връчи на Яница Радева, Светослав Желев и Христо Михайлов техните екземпляри. Те не успяха да скрият вълнението си от отправеното пожелание един ден да станат автори на престижното издателство.

Книгата „Реторика“ тепърва ще се среща със своите читатели и ще разкрива тайните на най-сложното, както го е нарекъл самият Нушич, изкуство – изкуството на живата реч.  Не ни остава друго, освен да й пожелаем на добър час!