Представяне на книгата „Гражданското участие в политическия процес“

28.11.2010 г.

На 28 ноември издателство „Сиби” представи новата книга на Мартин Белов – „Гражданското участие в политическия процес“. Това е четвъртата книга на Мартин Белов, която излиза с логото на „Сиби”.

Домакините от кафе-книжарница „Пингвините” посрещнаха много посетители. Сред гостите преобладаваха представители на академичната общност – студенти и преподаватели, но присъстваха и съдии от Конституционния съд, политици, адвокати, служители във висшата държавна администрация, журналисти.

Добри думи за книгата и за нейния автор гостите чуха от проф. Евгени Танчев – председател на Конституционния съд. Веднага след това конституционният съдия доц. Пламен Киров направи много увлекателно експозе, в което вмъкна интересни разсъждения за конституционната демокрация. Той посочи, че може би в бъдеще от реформа се нуждае самата конституционна конструкция - както по отношение на инициативата за провеждане на референдум, така и по отношение на субекта, който може да го предизвика. Доц. Киров изтъкна ползите, които могат да бъдат извлечени от книгата, за да се тръгне именно в тази посока.

Авторът Мартин Белов описа въпросите, които е разгледал в книгата си, и благодари на всички, които с помощта си са допринесли за написването и за издаването на „Гражданското участие в политическия процес”. Завършекът на неговите думи беше посрещнат от публиката с ръкопляскания.

Вечерта беше по-специална и заради радостта на шестима студенти по право, на които проф. Росен Ташев връчи награди  от конкурса на www.legaltheory.bg за най-добър студентски реферат, посветен на общотеоретичните аспекти на държавата и правото.

Представянето продължи на чаша вино и интересни разговори, а авторът успя да намери време да поговори с всеки, който се беше наредил на дългата опашка за автографи.