-10%

Производството по несъстоятелност в практиката на Върховния касационен съд (2012–2017)

ISBN: 978-954-28-2606-4
31,50 лв.
35,00 лв.
+

Ежедневно стотици, а може би и хиляди спорове биват отнасяни пред съда в търсене на справедливо разрешение според общото предписание на закона. Поради спецификата на гражданското съдопроизводство постановеното от съда далеч надхвърля по значение и смисъл субективните предели на силата на пресъдено нещо. Съдебните актове заживяват своето битие на съдебна практика. Трансформират се в обект на проучване и изследване от практикуващите юристи, от представителите на доктрината, от изучаващите правни дисциплини. В тази нелека задача на анализ и синтез на общозначимото заслужава адмирации трудът на Теофана Евгениева и Николай Павлевчев „Производството по несъстоятелност в практиката на ВКС (2012–2017)“, който откликва на нарастващата потребност от книжни издания, представящи систематизирана съдебна практика по отделни правни материи.

Сборникът съдържа над 220 решения и определения на състави на Върховния касационен съд по дела по несъстоятелност, прецизно и изчерпателно подбрани, подредени по оргинален начин, позволяващ диалог на книгата с читателя и насърчаващ търсенето на връзки между отделните съдебни произнасяния. В някои случаи решенията на върховната съдебна инстанция ни дават авторитетно тълкуване, което разкрива точния смисъл на закона, а в други загатват за различия в правоприлагането, които често катализират тълкувателна практика на Върховния касационен съд или са повод за законодателна намеса. В този смисъл сборникът не е статична картина на съдебната практика в определен отрязък от време, а по-скоро – визуализация на тенденциите при правораздавателната дейност в материята на търговската несъстоятелност.

И ако е вярна латинската сентенция, че законът не отмерва точно, а оставя свобода на справедливия човек да разсъждава, то сборникът е добра отправна точка за мислещите и търсещите юристи.