2011 г.: Конкурс „Право, наука, технологии“

8.06.2011 г.

На 8 юни 2011 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе студентски конкурс по обща теория на правото, като тазгодишното му издание беше под надслов „Право, наука и технологии“.

В състезанието участваха общо осемнадесет разработки, разделени в две тематични групи: „Правни норми, институти и системи“ и „Правонарушения и юридическа отговорност“.

Издателство „Сиби“ подкрепи конкурса, организатор на който е кръжокът по обща теория на правото. Благодарение на проф. Росен Ташев и ас. Атанас Шопов добрата традиция на това състезание, основоположник на което беше гл. ас. Георги Денков, е продължена.

Защитавайки аргументирано своите тези и отговаряйки на въпросите на журито и своите колеги, участниците в конкурса показаха логическо мислене, умения да боравят добре с правната терминология и да разсъждават, макар и невинаги да съумяваха да посочат верния отговор. Затова, както се изрази и ас. Шопов, трябва всички участници да се чувстват победители.

И все пак осигурените от издателство „Сиби” награди трябваше да бъдат получени. Изборът на журито не беше лесен. В неговия състав, освен проф. Ташев и ас. Шопов, се включиха редактори от издателство „Сиби” и студентите от втори курс Христо Михайлов и Андрей Георгиев – победители от миналогодишното издание на конкурса.

Ето и имената на наградените:

Работна група 1. Правни норми, институти и системи

I. Катя Кирилова, „Потребителски права“
II. Николай Сибирски, „Доброволно договорно представителство“
III. Диляна Петкова, „Недействителност на индивидуалните юридически актове“

Работна група 2. Правонарушения и юридическа отговорност

I. Гергана Драганова, „Престъпление и наказание според Стария, Новия завет и Корана”
II. Павел Панов, „Мястото на наказанието „доживотен затвор без замяна“ в системата на българското законодателство“
III. Атанас Русенов, „Корпоративната наказателна отговорност – сравнителноправна характеристика“

Всички участници, допуснати до финалната фаза на конкурса „Право, наука и технологии“, получиха и специални грамоти. Те бяха връчени от проф. Росен Ташев по време на изпита по обща теория на правото, който се проведе на 13 юни.
Организаторите от кръжока по обща теория на правото и издателство „Сиби” се надяват и следващата година конкурсът да се радва на интерес от страна на студентите. Защото такива състезания показват, че изучаването на правото не започва и свършва само с присъствието на лекции и упражнения. То е нещо много повече, а именно да следваш собствените си мечти и да имаш смелостта да докажеш собствените си тези.