България: превръщането в сателит

Анализ на историческите събития (1944-1953 г.).

В защита на Негово Височество княза

ISBN: 978-619-233-098-9
20,00 лв.
+

Настоящото издание е втората книга от поредицата „Българско юридическо наследство“ на Нов български университет. Целта на поредицата е да публикува трудове на видни български юристи, които са оказали влияние върху развитието на българската и световната наука за правото.

Професор Никола Долапчиев (1897–1964) е титуляр на дисциплината „Наказателно право“ в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ до 1944 г. Бил е ръководител на Катедрата по наказателно право и наказателно съдопроизводство, както и Декан на факултета. Той е автор с международна известност. През август 1947 г. е назначен за пълномощен министър в Лондон, Великобритания, но след няколко месеца се обявява за невъзвращенец и се установява със семейството си в английската столица. През 1957 г. отпътува за САЩ и заживява в Лос Анджелис, Калифорния. През 1952 г. участва в конференция на Съвета на Европа в Лондон, посветена на Централна и Източна Европа, и изнася публична лекция в лондонския Кралски институт за външни отношения, посветена на потъпкването на човешките права в България и съветизацията на правото и институциите в страната.

На основата на тези изяви пише книгата „България: превръщането в сателит“, издадена на английски език в Рио де Жанейро, Бразилия, след смъртта на автора – през 1971 г. Настоящото издание включва българския превод на книгата. Добавени са и ръкописните бележки на проф. Долапчиев, писани в САЩ, по повод поетата от него защита на княз Кирил Преславски пред т. нар. Народен съд.